2. Hafta Hamilelik

Semra Şenol
2 min readAug 23, 2019

--

Hamileliğin 2. haftası kadınlarda fazla belirti göstermez. Kadın hastalıkları uzmanı olan doktorlar 2. hafta gebeliği hamilelik olarak adlandırmaya bilirler. Bunun nedeni ise son adet döneminin (LPM) ilk gününden hesaplar. Bu da sizin hamile kalmadan önceki günlerinizi kapsıyor olabilir. Doktorlar hamileliğin ilk haftasını net olarak hesaplayamadıkları için LMP başlangıcını baz alır.

Kadının ve erkeğin üreme konusunda en uygun oldukları sürede cinsel ilişki yaşamaları sonucunda hamilelik gerçekleşir.

Gerçekleşen gebelikte 2. haftada ki yumurtada oluşan değişiklik babanın özelliklerinin bebeğe aktarılmasıdır. Yumurtanın genetik yapısı anne ve babadan gelen genler oluşturur. 2. haftada yumurta babadan gelen spermin hücresini özümseyerek gelişim sağlamaya başlar.

Erkeğin üreme organı ve testislerinde üretilen sperm, annenin yumurtalıklarında çatlayıp gelişen yumurtayla birleştiğinde zigot oluşumu gerçekleşir. Sperm 3 parçadan oluşur; baş, gövde ve kuyruktan oluşur. Baş kısmında spermin yumurtaya girmesini sağlayan maddeler bulunmaktadır. Kuyruk ise spermin ileri doğru hareket etmesini sağlamaktadır.

Sperm ve yumurta birleştiği andan itibaren hamilelik süreci başladığında folik asit kullanımın büyük oranı vardır. Hatta planlanan hamileliklerde gebelik gerçekleşmeden 3 ay önce folik asit kullanılması daha doğrudur. Hamilelik gerçekleştiğinde kadın doğum uzmanları anne adayına günlük 0.4 mgdır.

2. Haftalık Hamilelikte Gelişen Belirtiler ve Anne Adayında Yaşanan Değişiklikler

  • Anne adayının vücudunda gelişen hormonal değişiklikler koku alma yetinizi keskinleştirir.
  • Anne adayının göğüslerinde hassasiyet ve ağrı olabilir. Bunun nedeni ise hormon değişiklikleridir.
  • Yumurtalıkta gelişen yumurta serbest bırakılırken, pelvik bölgenizde hafif ağrılar hissedebilirsiniz.
  • Aylık yumurtlama dönemleriniz geldiğinde kahverengi renkli lekelerle karşılaşabilirsiniz. Yumurtayı çevreleyen folükülün yırtılması sonucu lekelenme tarzında hafif bir kanama görebilirsiniz.
  • Sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissetmeniz mümkündür.
  • Annenin vücudu bebeği geliştirmede fazla efor sarf etmesi nedeniyle yorgunluk ve uyku hali gelişir.

hamile.com/2-hafta-hamilelik/

--

--

Semra Şenol
Semra Şenol

Written by Semra Şenol

Gözyaşındayım, AKKOR Kitaplarının Yazarı, Onedirki metin yazarı https://semrasenol.com/ Wattpad; İnstagram: https://www.instagr

No responses yet