Altınbaş Otu Özellikleri ve Faydaları
Latince adı Helichrysum graveolens olan altınbaş otu ülkemizde daha çok güneş çiçeği, dalak otu ve mayasıl otu olarak tanınıyor. Kayalıklarda ve çalılıklarda yetişen bu bitki genellikle temmuz ve ağustos aylarında çiçek açar. Sarı ve turuncuya çalan çiçekleriyle yaz aylarında toplanarak gölgede kurutularak toz haline getirilir. Altınbaş otu içinde barındırdığı P vitamini, karotin, C vitamini, kumarin, flovonlar sayesinde tıbbi amaçla sıklıkla kullanılmaktadır.
Altınbaş otunun faydaları ise saymakla bitmiyor ancak en çok hemoroit tedavisinde kullanılır. Mide sorunlarına birebir gelen bu bitki böbrekleri çalıştırır, üre düşürür ve iltihap gidericidir. Dalakta ki tıkanıklıkları açtığı için halk arasında dalak otu olarak da bilinir. Bağırsak iltihabına faydası olan bitkinin mide yanması, ekşimesi ve gastrit gibi sorunlara iyi geldiği de bilinmektedir.
Karaciğeri temizler, mide öz suyunu arttırıp safranın kana karışmasını engeller. Basur tedavisinde kullanılan altınbaş otunun 10 yaşın altındaki çocukların kullanması tavsiye edilmez. Siğil, sedef ve egzama gibi cilt sorunlarında altınbaş otunun yağı kullanılmaktadır.
Altınbaş Otunun Kullanımı
Yazının devamını Çabuk Zayıflama sitemizden okuyabilirsiniz.