Andız Otu Özellikleri ve Faydaları
Latince adı İnula helenum olan Andız otu halk arasında yabani ay çiçeği olarak da tanınır. Bir diğer adı at gözü otu olan Andız çoğunlukla pekmez olarak tüketilir. Genellikle rutubetli çalılıklarda, dere boylarında ve ormanlarda bulunan andız otu çok yıllık otsu bir bitkidir. Doğal şifa kaynağı olarak eskilerden bu yana tıbbi amaçla kullanılan bitki, bir buçuk metreye ulaşabilen sarı çiçekleri olan bir bitkidir. Sarı çiçekleri papatyaya benzeyen andız otu Ağustos aylarında çiçek açar.
Mart, ekim ve kasım aylarında kök sapları sökülür, temizlendikten sonra ise güneşte kurutulur. Acımsı bir tadı vardır, kokusu güçlüdür. Öksürük kesici özelliği bulunur ve göğüs hastalıklarına çok faydalıdır. Mesanede ve böbrekte biriken taşları eritir. Boğaz tahribatını ve balgamı yok etmekle birlikte soğuk algınlığı ve gribe de iyi gelmektedir.
Verem, ağrılı adet, safra, karaciğer ağrılarına, mide ağrılarına yardımcı ilaç olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Solunum yollarını sterilize ettiği için çok faydalı olarak anılan bitkilerden biridir. Akciğer iltihabında kullanılır, sindirimi kolaylaştırıp iştah açar. Karaciğer ve sarılık hastalıklarına fayda getirir.
Andız Otu Kullanım Şekli
Taze olarak topalanan kökleri temizlenip yıkanarak dövülür, damıtma yoluyla çıkan suyu içilebilir. Başka bir kullanımda ise 1 litre suya 15 gram kuru kök konularak 15 dk kaynatılır. 2 saat demlendikten sonra yemeklerden önce sıcak olarak bir bardak içilir.
Yan etkileri: Aşırı miktarda tüketildiğinde ishal, kusma ve mide bulantısına neden olabilir.