Medya Algı Yönlendirme; Framing Effect (Çerçeveleme Etkisi)

Semra Şenol
1 min readJan 11, 2021

--

Dilimize çerçeveleme etkisi olarak geçen framing effect kavram, günümüzde medya ve gazeteler tarafından sıkça kullanılan bir yöntem. İnsanların anılarını ve düşüncelerini değiştiren bir dizi bilişsel ön yargı, beyin defoları vardır.

Çerçeveleme yöntemi bir olayın hangi çerçeve içerisinde anlatıldığına göre tamamen birbirinden zıt farklı etkiler doğurabildiğini kanıtlar. Zıt olabilecek kadar farklı etkiler oluşturan farklı bir sunuluş ve farklı tepkiler vermelerini sağlar.

Resimde görüldüğü üzere bir adam diğerinden kaçarken diğer adamın elinde bıçakla onu kovaladığı görülmektedir. Ancak üçüncü şahısın kamera aldığı kısım ise tam tersi kaçan kişinin elinde bıçak olan kişiyi kovaladığı ve bıçaklamaya çalıştığı görülmektedir.

Bakış açısına göre durumun tam aksi bir olayın yaşandığı görülmektedir. Medya organlarının çoğunlukla algı yönlendirme yöntemi, farklı tepkiler almak ve infial yaratmak için sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.

Bu kuram genellikle görseller ve videolar üzerinde uygulanır, tam resmi göstermek yerine belli bir çerçeveye dayanarak görülmek istenen kısmı nakledilir. İnce düşünülerek ayarlanan bir çerçeveleme etkisi kolayca anlaşılamayabilir.

--

--

Semra Şenol
Semra Şenol

Written by Semra Şenol

Gözyaşındayım, AKKOR Kitaplarının Yazarı, Onedirki metin yazarı https://semrasenol.com/ Wattpad; İnstagram: https://www.instagr

No responses yet