Murphy Kanunu Nedir?

Semra Şenol
2 min readApr 19, 2019

--

“Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir.”

Çıkış noktası bu söz olan Murphy Kanununa isim veren ABD’li mühendis ‘Edward Aloysius Murphy’ dır. Hata nedenlerinin, olumsuzlukların, başarısızlıkların ve tersliklerin oluşmasında kullanılan deyime Murphy Kanunu denilmektedir.

ABD ‘de askeri eğitim alan Murphy, havacılık eğitimi aldığı sırada II. Dünya savaşının başlamasıyla kendisini bir anda Pasifik Cephesinde çatışmada bulur.

Bir mühendis olan Edward Aloysius Murphy, savaş esnasında deneylerine devam etmektedir. Son olarak 1949 da üstünde çalıştığı MX981 kod adlı çarpışma testini deneyimlemektedir. Maliyeti oldukça yüksek olan deneylerin algıcıları denekler üzerine personel tarafından yanlış bağlanması nedeniyle bir türlü sonuca gidememektedir.

Bu durumu dikkatle gözlemleyen Murphy, isim babasını olduğu kanunu meşhur eden sözü bu sırada sarf etmiştir.

“Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir.”

Gündelik yaşantımızda hoşumuza gitmese de Murphy kanunu oldukça sık başımıza geliyor. Amerikan Hava üssünden yayılarak dünyaya yayılan bu kavram, düşünüldüğünde hepimizin başına sıklıkla gelen terslikleri açıklıyor.

Bir işi yaptığınız da ve sonucunu beklediğiniz anda, bu işin kötü sonuçlanması gibi bir ihtimal var ise bu mutlaka gerçekleşir. Başımıza gelen talihsizliklerin mantığa dayanmasını açıklayan Murphy yasalarının üstesinden gelebilmek tabi ki mümkün.

Murphy kanunlarının üzerine gidildikçe problemlerle başa çıkma ve sorunların üstesinden gelme motivasyonu aşılayarak tersliklere göğüs gerecek cesarete sahip olacaksınız.

  • Camları sildiğiniz anda yağmur yağacaktır.
  • Bozuk olan eşyanız tamirciye gittiğinde çalışmaya başlar.
  • Bir şeylerin ters gitmesi bir doğa kanunudur. Bu sebeple her şey yolunda gidiyor gibi görünüyorsa dikkat edin, mutlaka ters giden bir şeyler vardır.
  • Birkaç şeyin ters gitme olasılığı varsa, bunların arasında en kötü sonuçlar doğuracak olanı ters gider.
  • Geç kaldığınız süre ile trafik sıkışıklığı doğru orantılıdır.
  • Bozulan bir şeyin neresinin bozuk olduğunu tamirciye göstermeye çalıştığınız an, o şeyin çalışması için en uygun andır.
  • Çok etkileyici bir şey yaptığınızda mutlaka yalnız olursunuz.
  • http://www.onedirki.com/murphy-kanunu-nedir/

--

--

Semra Şenol
Semra Şenol

Written by Semra Şenol

Gözyaşındayım, AKKOR Kitaplarının Yazarı, Onedirki metin yazarı https://semrasenol.com/ Wattpad; İnstagram: https://www.instagr

Responses (1)