Onarıcı Adalet Nedir?

Semra Şenol
1 min readOct 23, 2021

Hak ve hukuk, hak ve hukuku gözetme anlamlarına karşılık gelen adalet resmi kurumlar tarafından korunarak toplumda eşitliği sağlamaya çalışır. Onarıcı adalet kavramı da tamda burada devreye girerek suçlayıcı ve cezalandırıcı yargılamayı daha geleneksel bir anlamda sorumluluk alma, zararı karşılama ve onarma yoluna gitmektedir.

Adalete erişimi daha insani yollarla erişmeyi amaçlayan onarıcı adalet, cezaya odaklanmak yerine hasarın tanzimi ve telafisine odaklanır. Şikayetçi olan tarafların iletişimi ve insanileşmiş çözümlerle işbirliğine imkan tanır. Yerel nüfusların geleneklerine dayanan bu kavram, çatışmaları çözmek adına dini yöntemlere dayanır. Ulusal sınırları aşan şemsiye bir tanım olan onarıcı adaletin üç temel ilkesi bulunmaktadır.

Adalet, zarar görmüş kişilerin zararının onarılması ve adil bir barış düzeni inşa etmektir. Onarıcı adalet fail ve mağdurun uygun durum yaratılarak toplum üyeleriyle birlikte işlenen suçun neden olduğu sorunları karşılamayı ve iyileştirmeyi hedef almaktadır.

Onarıcı adalette zarar vermekten çok sorumluluk yükleyici, onarım, affedicilik, müzakereyi teşvik edici süreç ve eğitim temelleri esas alınır. Her ne kadar yerel ve dini adalet formlarına dayansa bile onarıcı adalet kavramı modern ceza hukuku anlayışlarından biridir…

--

--

Semra Şenol

Gözyaşındayım, AKKOR Kitaplarının Yazarı, Onedirki metin yazarı https://semrasenol.com/ Wattpad; İnstagram: https://www.instagr