Osmanlı Kadınları Nasıl Makyaj Yapardı?
Güzellik adına yapılan birçok uygulama hem günümüzde hem de çok eski dönemlerde varlığını sürdürmeye devam etmiştir. Kadınlar her dönemde güzel ve bakımlı olmak için elinden geleni yapmışlardır. Şayet içinde bulunduğumuz dönemde imkanların çokluğu buna müsaade ederken, kozmetik dünyasının henüz gelişmediği dönemlerde de kadınların başvurduğu yöntemler de yok değildi.
Osmanlı devletinde yaşayan kadınlarında kendilerine has güzellik yöntemleri bulunuyordu. Kozmetik ürünlerinin olmasa da doğal yöntem ve bitkilerle yine de güzelliklerine önem vermeyi sürdürmüşlerdir. Osmanlı kadınlarının süslenmek adına vazgeçilmez makyaj ürünleri rastık ve sürmeydi. Sürme günümüzde halen daha kullanılan göz kalemidir. Rastık ise kaşların daha siyah ve dolgun görünmesini sağlayan kaş kalemiyle aynı eş değerdedir.
Asya kültüründe olduğu gibi Osmanlı hatunlarında da bembeyaz bir tene sahip olmak güzellik ibarelerinden biriydi. O dönemlerde henüz fondöten bulunmadığı için kadınlar sefidâb adıyla anılan, cildi beyazlatan bir madde kullanmışlardır. Saçlarının rengini değiştirmek ve boyamak içinse kına kullanmışlardır.
Yanaklarına pembelik vermek için gül goncasından oluşan bir karışımı yanaklarına sürerek doğal allık elde etmişlerdir. Yumuşak saçlara sahip olmak için kili eritip şampuan niyetine kullanmışlardır. Dudaklarının kırmızı görünmesini isteyen Osmanlı hatunlarında ruj kullanımı vazgeçilmez bir güzellik ritüeli halini almıştı bunun için gül goncası ve hibiscus tavanda döverek biraz da sulundırıp kendilerine doğal ruj elde ediyorlardı…