Tüp Bebekte Embriyo Tansferi

Semra Şenol
2 min readOct 14, 2019

--

Doğal yollarda bebek sahibi olamayan çiftler yumurtlama ve aşılama işlemiyle bir sonuç alamadıklarında doktor tavsiyesiyle Tüp bebek tedavisine başvurmaktadır. Kadın ve erkekten alınan üreme hücreleri laboratuvar ortamında döllenerek oluşan embriyoların rahime transfer edilmesiyle tüp bebek işlemi gerçekleştirilir.

Tüp bebek yönteminin son aşaması embriyo transferidir, kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin döllenmesiyle ortaya çıkan embriyoların en kaliteli 1–2 tanesi seçilerek anne adayının rahmine bırakılır. Rahme transfer edilen embriyoların endometrium (rahmin içine) tutunması beklenerek hamileliğin oluşması beklenir.

Tüp bebek tedavisi uygulayan hastahaneler ve merkez 2010 yılında yürürlüğe giren yönetmeliğe uygulanmaktadır. 35 yaşın altındaki anne adaylarına birinci ve gerekirse ikinci tüp bebek denemesi için 1 embriyo transfer edilmektedir. 35 yaşın üstündeki kadınlarda yumurtlamanın azalması nedeniyle tüp bebek başarı oranı azalmaktadır. Bu sebeple 35 yaşın üstündeki anne adaylarına seçilen 2 adet kaliteli embriyo transferi yapılmaktadır.

Şartlar ve koşullar ne olursa olsun yönetmenliğe göre 3 veya daha fazla sayıda embriyo transfer edilmesine yasal olarak izin verilmemektedir. Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinde sayıya kısıtlama getirilmesinin nedeni ise çoğul hamilelikler ve beraberinde gelen risklerdir.

İkiz, üçüz, dördüz hamileliklerde ilerleyen safhalarda ortaya çıkabilecek sorunlar bebeklerin gelişiminin gerilemesi, düşükler ve ölü doğumlar ve anne sağlığı kısıtlamanın getirilmesinin en büyük nedenleri arasındadır.

Tüp bebek tedavisinin uzun soluklu bir süreç olması ve maddi yönden de maliyetli olduğunu düşünen çiftler, ilk deneme de hamileliğin gerçekleşmesi için 1 den fazla embriyonun transfer edilmesini istemektedir. Ancak daha sonrasında yaşanma ihtimali olan sorunlar açısından bakıldığında sıkıntı yaratabilir.

Nitekim anne adayının sağlık ve yaşı göz önünde bulundurulduğunda elde edilen kaliteli embriyolar 5 yıl boyunca saklanabilir. Eşlerin karşılıklı rızası ile 5 yıl süreyle embriyoların saklanabilmesi için her yıl sağlık kurumuna bir dilekçe vermeleri beklenir. Embriyoların 5 yıldan daha fazla saklanması isteniyorsa Sağlık Bakanlığından izin alınması gerekmektedir.

https://www.hamile.com/tup-bebekte-embriyo-tansferi/

--

--

Semra Şenol
Semra Şenol

Written by Semra Şenol

Gözyaşındayım, AKKOR Kitaplarının Yazarı, Onedirki metin yazarı https://semrasenol.com/ Wattpad; İnstagram: https://www.instagr

No responses yet