Tekstil ve Yapay Zeka İşbirliği
Tekstil sektörü insanlık tarihinden beri hayatımızın vazgeçilmez alanlarından biri olmuştur. İnsanların temel ihtiyacı olan giyinme gereksinimi karşılamak amacıyla üretimine devam ederken, gelişerek bir çok alt dala bölünmüştür. Ev tekstil, otel tekstil ve güzellik merkezleri adına farklı kategorilerde yüzlerce çeşit ürün, model ve farklı tasarımlar yaşam alanlarımıza dahil olmayı sürdürüyor. Kumaş ve giyim üretimi büyük yatırımlarla, gerekli lojistik destek ve insan gücüne dayalı emekle gerçekleşir.
Büyük bir döngüye sahip olan tekstil sektörü içinde üretim kadar tasarım ve satışa sunulması, pazar arayışı gibi bir çok konuyu ele alır. Firmaların birbiri üzerindeki rekabet gücü de eklendiğinde kapsamlı bir dünya karşınıza çıkar. Tekstil sektörünün üstünde durduğu en önemli parametre insandır, müşteri memnuniyetini ve ihtiyaçlarını karşılamak önceliktir. Bir diğer önemli parametre verimliliği arttırarak iyileştirmek, geliştirmek üzerine ilerler.
Ölçülebilir verimlilik ile internet çağında olduğumuz bu dönemde yapay zekayı eğitip, işlevli şekilde kullanabilmek gerekir. Bir çok alanda devreye sokulan yapay zeka, tekstil sektörüne empoze edildiğinde Endüstri 4.0 kavramını oluşturuyor.
Tekstil sektöründe yapay zeka devreye girdiğinde yazılım ve yazılım destekli makineler ortaya çıkıyor. Bu tarz makinelerin gelişimi, eğitilmesi ve amaç uğruna çalışması yapay zekanın asıl işlevini yerine getirdiğini gösterir. Tekstil sektöründe köklü bir değişimi vaat eden yapay zeka aşağı da vereceğimiz soruları cevaplayıp çözüme ulaştırmak üzerine kurulmalıdır.
- Ne kadar birim sürede ürün çıkıyor?
- Yapılan iş kaç insan gücüyle yapılabiliyor?
- Çalışanların istikrarı nedir?
- Ürün verimliliğine çalışan verimliliği ne kadar katkı sağlıyor?
- Çalışan güvenliği önemseniyor mu, işletme bu konuya ne kadar dikkat gösteriyor?
- Makine arızaları ürün verimliliğini hangi oranlarda düşürmektedir?
- Üretim hata oranı nedir?
- Üretim hataların ortaya çıkış nedenleri nedir?
- Üretim hatalarına müdahale ne kadar sürede yapılabiliyor
- Ürünlerin mağazaya giriş süresi satışı etkiliyor mu?
- Müşterinin satın alma alışkanlıkları, vücut yapısı ve demografik yapısına marka tanımlamakta mıdır?
- Müşterilerin ürünü deneme ve satın alma arasındaki oran nedir?
- İadeler ciroyu etkiliyor mu?
- Rakip markalara kıyasla marka müşteri sadakatini elinde tutabiliyor mu?