Vücut Kitle İndeksi Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Vücut kitle indeksi yetişkin bireyin boyu ve vücut ağırlığının birbirine olan doğru orantısını gösteren bir parametredir. İngilizce de kısaca BMI olarak ifade edilen vücut indeksi kişinin ideal kiloda olup olmadığını tespit etmeye yarayan bir tabloya benzemektedir.
Bireyin vücut kütlesinin boy uzunluğuna metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplama yapılabilir. Hesaplama sonucunda ortaya çıkan beden kitle indeksinin değerlendirildiği oranlar aşağıdaki gibidir.
0–18,4 : Zayıf
Boyunuza göre ağırlığınızın yeterli olmadığını gösterir. Aşırı zayıflığın bazı hastalıklara neden olabileceğini unutmadan, ideal kiloya erişmek için dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmelisiniz.
18,5–24,9 : Normal
Boy uzunluğunuz ve vücut ağırlığınızın eşit orantıda ideal olduğunu gösterir. İdeal ağırlığınızı koruyarak fiziksel aktivetelerinize devam edebilirsiniz.
25,0–29,9 : Fazla kilolu
Ağırlığınızın boyunuza göre fazla olduğunu gösterir. Dikkat edip kontrol altına almadığınız müddetçe obeziteye yakalanma riskiniz bulunmaktadır.
30,0–34,9 : Şişman (1. sınıf Obez)
Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu gösterir, obeziti birinci sınıf seviyesinde şişman adayısınız. Şişmanlık kalp damar hastalıklarına neden olduğu gibi kronik hastalıklarında risk faktörlerinden biridir. Diyetisyene baş vurarak sağlıklı bir şekilde kilo vermeli ideal kilonuza düşmelisiniz.
35,0–44,9 : Şişman (2. sınıf Obez)
Kilonuzun boy uzunluğunuza kıyasla fazla olduğunu belirtir. Obezite aşırı şişmanlığa yakalanmak üzeresiniz ve en yakın zamanda sağlık kuruluşlarına başvurmalı ve normal kilonuza ulaşmalısınız.
45,0 ve üstü : Aşırı Şişman ( 3. sınıf aşırı Obez)
Risk grubunda yer alıyorsunuz. Diyetisyen, hekim kontrolüyle normal ağırlığınıza düşmelisiniz. Aşırı kilo kalp damarlarına, diyabete ve hipertansiyona davetiye çıkarır…
https://www.cabukzayiflama.com/vucut-kitle-indeksi-nedir-nasil-hesaplanir/