Çirkin Kral Yılmaz Güney Kimdir?

Semra Şenol
2 min readNov 4, 2020

--

1 Nisan 1937 Adana, Yenice Yüreğir doğumlu olan Yılmaz Güney’in gerçek adı Yılmaz Pütün’dür. Köylü bir ailenin iki çocuğundan biri olarak dünyaya gelmiştir. Babası Siverek’in Desman köyünden Zaza kökenlidir, annesi Muş’un Varto ilçesinden Kürt kökenli bir kadındır. Yılmaz Güney’in çocukluk ve ilk gençlik yılları Adana’da geçmiştir, Kemal ve And film şirketlerinin bölge temsilcisi olarak iş hayatına atılmıştır.

İstanbul’a üniversite öğrenimini yapmak üzere gittiğinde yolu Atıf Yılmaz ile birleşir. Atıf Yılmaz’ın yardımı ile sinema çalışmalarına başlamış bir yandan hikayelerine can vermeye devam etmiştir. Senaryosunu kendisinin yazdığı ve oynadığı, yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı filmlerde rol alır. İlk yönetmen yardımcılığı yaptığı film Karacaoğlan’ın Karasevdası’dır.

Yazdığı hikayeler On Üç ve Yeni Ufuklar dergilerinde yayımlanır. Bir hikayesinde komünizm propagandası yaptığı suçlamasıyla 1961 yılında hapis cezasına çarptırılır. Bir buçuk yıl hapishane de yattıktan sonra sinema hayatına kaldığı yerden devam eder. O dönem daha çok macera filmlerinde rol alır, üstlendiği Anadolu çocuğunun düzene baş kaldıran rolleriyle ‘Çirkin Kral’ lakabının sahibi olur.

Asıl başarısını ise senaryosunu kendisinin yazdığı yönetmenliği Lütfü Akad’ın yaptığı Hudutların Kanunu’nda yakalamıştır.

1971 yılında Türkiye Halk Kurtuluş Partisi cephesi üyelerini ve Efraim Elrom’un öldürülmesinden baş şüpheli olan Mahir Çayan’ı sakladığı gerekçesiyle 2 yıllık sürgün ve mahkumiyete çarptırıldı. Cezaevi yıllarında öykülerini ve hikayelerini yazmaya devam ederek Güney adıyla çıkardığı gazetede yayımlamaya devam etmiştir. Hapishaneden çıktığı yıl ‘Arkadaş’ adlı filmini çekti. 1974'de ‘Endişe’ filmini çektiği Yumurtalık ilçesinde ilçe yargıcı Sefa Mutlu’yu gazinoda öldürmekten tutuklandı. 13 Temmuz 1976'da 19 yıl mahkumiyete çarptırılarak ceza aldı.

9 Ekim 1981 yılında izinli olarak çıktığı Isparta Yarı Açık Cezaevinden firar ederek kaçtı. Yurt dışına çıkan Yılmaz Güney, ilk olarak Yunanistan’a bağlı Meis adasına, sonrada İsviçre’ye ve devamında Fransa’ya kaçmıştır. Cezaevi yıllarında yazmış olduğu ‘Sürü’ filmi Zeki Ökten tarafından çekilerek sinemaya aktarılır. Şerif Ökten tarafından çekilen Yol filmiyle Sürü yurt dışında oldukça ilgi gördü. Cannes Film Festivali’nde Yol filmi ödül almıştır.

Firari olduğu Fransa’da 1976'da cezaevinde tanıklık ettiği çocuklar koğuşunda başlayan isyanı anlayan ‘Duvar’ filmini çekti.

Can hanımdan Elif adlı bir kızı olan Yılmaz Güney’in ilk resmi esi Nebahat Çehre’dir. İki yıl süren evlilikleri Nebahat Çehre’yi arabayla çarpması sonucu bitmiştir. 1970'de Fatoş Güney ile evlenerek doğan erkek çocuklarına kendi adını vermiştir.

Son yıllarını Paris’te geçirdiği dönemde mide kanserine yakalanmış 9 Eylül 1984'de hayatını kaybetmiştir…

--

--

Semra Şenol
Semra Şenol

Written by Semra Şenol

Gözyaşındayım, AKKOR Kitaplarının Yazarı, Onedirki metin yazarı https://semrasenol.com/ Wattpad; İnstagram: https://www.instagr

No responses yet